Till frågelådan kan du skicka frågor om saker som tillverkades vid Upsala-Ekeby

Undrar du något? Mejla din fråga till oss! Kom ihåg att bifoga:
- En bild på föremålet
- En bild på undersidan med märkning
- Mått i centimeter

Du hittar frågor och svar under respektive årtal!

Vanliga frågor:

»Vad är den värd?« Vi värderar inga objekt i frågelådan.

»Hur många tillverkades?« Såvida det inte är numrerade objekt som är märkta till exempel 23/100 (alltså 23 av 100 exemplar i det fallet) så kan man inte veta hur många som tillverkades av en serie eller en enskild modell

Har du frågor om keramik från andra bolag i UE-koncernen?

Frågor om Gefle Porslinsfabrik (och Bo Fajans) kan mejlas hit och frågor om Karlskrona Porslinsfabrik kan mejlas hit.

Bli en UE-deckare!

Lär dig hitta info själv

Det kan vara kul (och lärorikt) att själv försöka hitta svaret på UE-frågan man har!

Här under hittar du några praktiska tips på hur du kan gå tillväga för att hitta det du behöver för att lösa mysteriet. Vi hjälper såklart också till om du vill, skicka din fråga genom att klicka på knappen högre upp på sidan!

Helmerssons & Asplunds bok har en bra hemsida, där över åttatusen föremål är katalogiserade. Det finns även bilder på mycket. Detta är »standardverket« när det gäller att bestämma Ekebyföremål.

Ofta finns det man söker med, annars kan det vara i en »lucka« i en nummerserie, där man i alla fall kan få ett hum om tid, och eventuellt sannolik konstnär. Denna hemsida använder vi själva mycket!

Googla – på olika sätt

Att googla är det givna tipset, men gör det på flera sätt. Använd olika sökord. Om det är en 20 cm hög, röd vas som du tror kanske är Ingrid Atterberg, testa att bildgoogla till exempel de här sökorden:

vas atterberg

vas atterberg ekeby

ingrid atterberg röd vas ekeby

Även med små skillnader kan du få olika träffar. Testa korta (som det första alternativet: vas atterberg) men också längre, t ex “röd vas ingrid atterberg upsala-ekeby 20 cm”. Experimentera dig fram.

Ska du hitta något specifikt på Google, så måste både du och de som lagt upp bilder på objektet veta vad det är. Därför kan det vara smart att inte googla serienamn eller namn på konstnär. Även om det tar längre tid att scrolla igenom materialet.

Testa andra sökmotorer också, det kan bli andra träffar med Bing eller DuckDuckGO.

Använd Google Lens/Bildsök

Du kan använda en bild att söka med, detta är ofta träffsäkert. Gör så här:

Längst till höger om sökfältet hittar du symbolen för Google Lens/bildsök. Klicka på den. Då vecklas ett fält ut under. Där kan du ladda upp en bild eller dra dit en bild som du har på din dator.

Bilden här under visar en sökning på ett fat och de första träffarna i listan:

Använd Auctionet och Tradera för att få en ungefärlig värdering

Om du, som många, undrar över värdet på en UE-sak ska du få några tips: Först och främst att ta alla uppgifter du hittar på nätet med en nypa salt.Priser på nätet varierar och här är några orsaker:

Tiden går. Vissa saker ökar i popularitet, andra minskar. Det gör att vad något såldes för 2018 eller 2022, inte säger så mycket om värdet nu.

Skicket! Både på din egen sak och dem du hittar priser på. Naturligtvis minskar priset om saken är skadad.

Det finns några bra ställen att få ett hum om värdet på, säg, en vas. Auctionet är en bra plats att börja på. De säljer många saker och det säljs vi auktion. Och priset på en vara kan ju sägas vara vad någon är villig att betala för den. (Tänk på att köpare och säljare betalar avgifter. Dvs köparen betalar 22-25% mer än priserna du ser, och säljaren får 10% mindre.)

Om du till exempel söker på Atterbergs Spiral, kan du sortera träffarna i sökningen efter senast sålda. Så får du det färskaste priser och det sannolikt mest relevanta.

Genom sin höga volym (det är många anslutna auktionshus) blir det en helt okej databas över försäljningsvärde – men det förbehåll vi listade ovan.

Och som sagt: Nästa vecka kan samma vas gå för hälften – eller det dubbla…

Tradera har en funktion där man kan söka och få träffar på saker som sålts senaste 120 dagarna. Det är också bra för att få ett hum om ungefärligt värde.