Frågor från 2018 del 1
Frågorna besvaras av Ann-Kristin Lindgren & Berit Berne
Fråga: Hej Jag undrar när och vem har gjort/ designat denna vas? mvh ann-marie
Svar: Hej! Det är vas City 22,5x8,5 cm med försäljningsperiod 1958-61. Konstnär är Hjördis Oldfors. I serien ingår ytterligare en vas, en skål, ett askfat, en bägare och en blomkruka som tillverkades i fyra storlekar.
Fråga: Hej, är denna vas ovanlig det finns inga bilder någonstans. 4380
Svar: Hej! Det är vas 4380, 15,5x11 cm, konstnär Mari Simmulson. Tyvärr finns inga uppgifter om antal föremål av varje modell som tillverkades vid Upsala-Ekeby, så det är därför svårt att uttala sig om hur vanligt/ovanligt ett föremål är. Men försäljningsperioden för din vas var bara två år, 1959-60, så den bör ju inte vara alltför vanlig. Det finns också ett fat och en skål i samma serie, som kan ses om du klickar här och ser på bild 94
Fråga: Hej! Jag äger denna vas som är 33 cm hög. Keramik/vit utanpå och mörklila inuti. Undertill är den stämplad UE Sweden och Mari Simmulsons pratbubbla. Inget nummer, med andra ord. Vad betyder det att vasen är utan numrering och vad är skillnad på Prov och Unikat? Tack på förhand! Mvh Anna
Svar: Hej! Att din vas inte är numrerad innebär att den sannolikt är ett prov eller unikat, då sådana saknar artikelnummer.
Original eller unikat är enstaka föremål som konstnären själv har framställt och signerat. Ibland finns en pappersetikett i botten som anger att föremålet är ett original. Se exempel på etiketter i vår frågelåda 21 september 2017
Inför de nya kollektionerna gjorde konstnärerna ett antal provföremål. De som inte kom i produktion såldes ibland i butiken på bruket. Dessa föremål är vanligen märkta med en stor UE stämpel och konstnärens signatur liksom din vas, och vi drar därför slutsatsen att den är ett provföremål.
Fråga: Hej! Jag har tittat på er trevliga hemsida om Uppsala-Ekeby, en eloge för det snygga och informativa upplägget! Det är inte alla hemsidor som är så väl organiserade….
Jag undrar om ni har tid att titta på bifogade foton med arvegods från mammas faster. Jag har fått för mig att både faten och djurfigurinerna är från UE, men det vore bra att få detta bekräftat eller korrigerat. Djurfigurinerna är i vitt lergods, höjd 6 cm, bredd c:a 9 cm (utom den skadade elefanten) Assietterna har diameter 18,5 cm. Fruktfatet diameter 32 cm. Inga signaturer på något av objekten, så vitt jag kan se. Har ni tid att ge mera information om dessa, vid tillfälle, så vore jag mycket tacksam! Med vänlig hälsning, Magnus Nilson
Svar: Hej! Tack för dina vänliga ord om vår hemsida! Figurerna från Upsala-Ekeby är följande: Figur nr 28 Hjort, 6,5x9,5 cm, med försäljningsperiod 1942-53. Figur nr 72 Björn, 6 cm, med försäljningsperiod 1947-53. Figurena tillverkades i flera olika färger. De finns också monterade på askfat. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
Elefanten kommer sannolikt inte från Upsala-Ekeby. Vi har tyvärr inte kunnat hitta var den är tillverkad.
Skålen och assietterna är inte från Upsala-Ekeby, de är designade av Christer Heijl vid Töreboda Keramikfabrik. CH var delägare och deltog i produktionen vid fabriken 1941-48. Hans föremål märktes med CK (en kvarleva från hans verkstad i Stockholm, Christers keramik) och med stora siffror, se bild. Enligt en prislista från TK 1943 bör din skål ha nr 60. Storleken anges till 34 cm, men det kan ju variera något mellan exemplaren. Vi har tyvärr inte kunnat hitta motsvarande information om assietterna. Både skålen och assietterna tillverkades i flera färger och färgkombinationer.
Fråga: Hej, vi har ärvt ett väggfat som är ca 42-43 cm i diameter och ca 5-6 cm högt märkt men Ekeby 3119. Vi undrar vad det är värt och var man kan sälja det? /mvh Per-Ola Björn
Svar: Hej Per-Ola! Det är Dekorationsfat nr 3119, 6x42 cm, med försäljningsperiod 1935-38. Det omnumrerades sedan till Väggfat nr 12 med försäljningsperiod 1939-40.
Fatet finns också i andra färger. Konstnär var Anna Lisa Thomson. Vi utför inte värderingar i vår frågelåda.
Fråga: Hej, jag har ärvt ett fantastiskt fat men kan inte tyda undersidan. Är den månne från Upsala Ekeby och vad finns isf att berätta om den? Jag har sökt på internet men går bet. Med vänlig hälsning, Sani Leinonen, Borås
Svar: Hej! Det är Askfat no 36, 14x20 cm, med försäljningsperiod 1940-48. Det tillverkades också i andra färgkombinationer. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
Fråga: Hej! Jag vet att min mjölk/sås/ gräddkanna är en av Ingrid Atterberg verk, har sökt efter mer information men har förgäves inte hittat. Skulle gärna vilja veta mer om den! Den är 10cm i diameter och 7cm hög. Tacksam för hjälp! Med vänliga hälsningar, Hana
Svar: Hej Hana ! Ja, det är en såspanna från serien Argilla av Ingrid Atterberg, och den ska ha ett tillhörande fat. Det är no 2595, Argilla såspanna med fat, 7,5x10/ 2x15 cm, med försäljningsperiod 1961-64.
I serien Argilla finns också tallrikar, fat och skålar i olika storlekar, samt en teservis. I bilden från en priskurant från 1961 syns några av delarna.
Fråga: Hej! Har en »ful« katt av Irma . Skulle vilja veta när den är gjord. Om hon gjorde något mer av samma stil o sort? Elisabeth Ottosson.
Svar: Hej! Denna katt är ett mysterium! Vi fick en fråga 13 maj 2018 om en likadan katt. Den hade tydlig märkning med nr 2004 men otydlig konstnärssignatur. Efter mycket diskussion kom vi fram till att det kunde vara katt nr 2004E designad av Ester Wallin, även om inte allt stämde. På ert exemplar är siffermärkningen otydlig, men den kan stämma med 2004. Konstnärssignaturen är däremot tydlig, I.Y. För Irma Yourstone talar: Tydlig märkning I.Y. på er katt, man kan också ana Y. nere till höger på ”majkatten”. Mot Irma Yourstone talar: De föremål hon designade för UE är numrerade 1XXX. Bland dessa föremål finns ingen katt beskriven. För Ester Wallin talar: Hon har designat många figuriner, bland annat två ljuslyktor, uggla nr 2000E och uggla nr 2001E, som har likheter med katten, se bild av uggla nr 2001. Mot Ester Wallin talar: Måtten stämmer inte med nr 2004E. Trots vårt detektivarbete kvarstår alltså tyvärr mysteriet. Är era katter felmärkta med nummer och/eller konstnär? Detta förekom ibland under jäktiga perioder på fabriken. Tillverkningsperioden var sent 60-tal till tidigt 70-tal, då båda konstnärerna var verksamma som frilanskonstnärer vid Upsala-Ekeby.
Fråga: Hei, tror jeg har sendt en forespørsel tidligere vedrørende avbildet keramikk, men usikker på om e-posten kom fram. Mitt navn er Bodil Storm-Olsen og jeg er veldig glad i skandinavisk keramikk og ønsker derfor å vite mest mulig om det jeg kjøper, hvem har laget/designet keramikken, hvor gammel er den osv. På et julemarked i Oslo for noen uker siden kom jeg over denne spennende svenske keramikken. Jeg har 1 stort fat og 1o frokost/te tallerkener. Fatet er ca 27. 5 m i diameter og de små tallerkenene ca 19. cm. Disse er stemplet Ekeby. Stemplet er dessverre så svakt markert at jeg ikke klarer å få det avfotografert. J Det står kun Ekeby og et nummer. Jeg har lett gjennom alle stemplene jeg har funnet på nettet, og stemplet unner er det nærmeste jeg kommer. Nummerene som står unner stempelet er dessverre også vanskelig å lese, spesielt det første tall-et. Se små tallerkenene har nummer 3140 eller 8140 eller 9140. Det store fatet er merket enten 3139, 8139 eller 9139.
Det fulgte også med 6 tekopper med skål, 1 fløtemugge og en tekanne. Disse var litt mørkere gul i glasuren og var ikke stemplet. Det ville virkelig være en julegave å få litt informasjon fra deg. De beste hilsener, Bodil Storm-Olsen
Svar: Hej! Det är Fruktfat nr 3139A, 4x27,5 cm, försäljningsperiod 1935-38. Fatet numrerades om till Fruktfat nr 17 med försäljningsperiod 1939-40. Fatet finns också i en variant med två hänklar. Konstnär är Anna Lisa Thomson. Hon har också designat dina tallrikar, Assiett nr 3140, 2x19 cm, försäljnings period 1935-38. Assietten omnumrerades till Frukttallrik nr 3 med försäljningsperiod 1939-40.
Teservisen hör inte ihop med fruktservisen, och är en betydligt svårare nöt att knäcka. CF och BB har också föremål ur serien, se bild på CF:s föremål. Samtliga dessa är stämplade EKEBY och onumrerade. Den raka EKEBY stämpeln infördes i slutet av 1920-talet och användes in på 1950-talet. Glasyren heter Alva och beskrivs som en gul konstglasyr med bruna prickar. Vi kan inte hitta servisen i priskuranterna. CF har tidigare frågat vår svenske ”guru”, UE-samlaren Johan Helmersson, som inte hade någon ytterligare information om servisen, så detta är tyvärr allt vi att komma med.
Fråga: Hejsan! Hittade denna burk på loppis. Vet ni ngt om den? Tusen tack för svar :-) Med vänlig hälsning, Petra
Svar: Hej! Det är en bonbonjär av Mari Simmulson, med försäljningsperiod ca 1953. I samma serie finns också askfat, skål och vaser.
Fråga: Jag har ärvt ett keramikfat som jag inte vet något om egentligen. Det är tillverkat på S:t Eriks Lervarufabrik enligt stämpeln i botten. Jag är intresserad av att veta vem konstnären är och kanske hur gammalt det är. Har försökt googla på det lilla som stämpeln ger och hittade en konstnär vid namn Gertud Lönegren som var verksam på S:t Eriks Lervarufabrik och som gjort liknande fat. Kan det vara hon? Bifogar 2 bilder på fatet som är 42 cm i diameter. Med vänlig hälsning Jill Englund
Svar: Hej! Det är Väggfat med relief ”Sankt Göran & Draken”, nr 639, 6x40 cm, försäljningsperiod 1933-37. Konstnären är mycket riktigt Gertrud Lönegren, som arbetade vid S:t Eriks 1932-36. Upsala-Ekeby köpte upp S:t Eriks 1937, och där fortsatte man att tillverka fatet som Väggfat nr 9 med försäljningsperiod 1939-40.
Fråga: Hej! Jag var uppe på vinden och städade. I en kartong hittade jag en vas från Ekeby daterad 1884. Det skulle vara intressant att få reda på om formgivaren är känd och vad han eller hon i så fall hette och om den tillverkades i många exemplar. En bild på vasen finns i bifogad fil. Vasen är ca 25 cm hög och 15 cm bred. Bo Lenberg
Svar: Hej! Siffrorna i botten på vasen är inte ett årtal, det är ett artikelnummer. Det är Vas 1384, 26,5x14 cm, med försäljningsperiod 1920-38, omnumrerad till Vas 58 med försäljningsperiod 1939-44, okänd konstnär.
Vasen finns i flera olika färgkombinationer och också med flera olika dekorer. Hur många som tillverkades är inte känt.
Fråga: Hejsan. Jag har fått ärva lite från min mormor som i unga år jobbade en period på Uppsala Ekeby bruk.
Bl.a. en fin urna som jag gärna skulle vilja veta lite mer om Jag har inte sett någon sådan på nätet eller i någon butik, bara hemma hos mormor. Med vänlig hälsning Rose-Marie Lyckebrant-Lindqvist, Skoladministratör
Svar: Hej! Det är Urna med lock nr 3, 29x24,5 cm, försäljningsperiod 1939-40, konstnär okänd.
Fråga: Hei! Jeg kjøpte denne roliga skål på bruktmarked, og er nyfiken på historien bakom. du ngt om denna?:-) Den er ca 20 cm bred og høy /Mvh Margot Jakobsen
Svar: Hej! Det är no 3117, Askfat med figur, försäljningsperiod 1935-38, konstnär Anna-Lisa Thomson. Finns också i andra färger.
Fråga: Hej! Jag har köpt en UE-vas och skulle vilja ha upplysningar om den. Den är 27 cm hög och 19,5 cm på bredaste stället. Hälsningar, Margret Halvardson
Svar: Hej! Det är vas nr 1080, 27x18 cm, försäljningsperiod 1918-20. Tyvärr angavs inte konstnärernas namn under UE:s tidiga produktion.
Fråga: Hej! Undrar vem som har gjort och ålder? Tack Mvh Dragica
Svar: Hej! Det är Krus nr 94, 20,3x11,5 cm, konstnär Ingrid Atterberg, med försäljningsperiod 1953. I samma serie finns också flera krus, skålar, vaser och ytterkrukor.
Fråga: Hej! Jag har ett 8-kantigt vitt fat med turkos mitt. Kan ev stå EKEBY 84 och det går inte att tyda signaturen. Diameter 40 cm.
Jag har även en vit vas som är turkos inuti. Tror det står EKEBY 279. Mått höjd 18 cm, diameter 13,5 cm. Har också en grön trekantig vas, metallskimmer i glasyren. Höjd 15 cm. Märkt EKEBY 3036.
Undrar om ni kan hjälpa mig med vem som gjort dem och gärna när de är tillverkade. Med vänlig hälsning Marie Magnell
Svar: Hej! Det är fruktfat nr 34, 41 cm, med försäljningsperiod 1944-48, ingen uppgift om konstnär men troligen Anna-Lisa Thomson.
Vas nr 279, 17,5x13 cm, konstnär Anna-Lisa Thomson, med försäljningsperiod 1942-50.
Krus nr 3036, konstnär Anna-Lisa Thomson, med försäljningsperiod 1934-38, ska också ha en propp i keramik. Föremålen finns också i andra färger.
Fråga: Hej, Jag såg er utställning i Uppsala igår och blev då nyfiken på om min kruka är från Uppsala Ekeby, vilket den synes vara. Vet ni något om ålder, desig-ner m.m. Den är 33 cm hög och ca 18 cm bred (diametern) på tjockaste stället. /Lena Hjelmtorp
Svar: Hej! Trevligt att du kom och tittade på utställningen! Din vas är nr 1571 Vas med två hänklar, 32x17 cm, med försäljningsperiod 1922-30, och med dekor nr 1456.
Vasen tillverkades också med andra dekorer.
Tyvärr angavs inte konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
Fråga: Hej, tacksam för er hjälp att identifiera fat enligt bifogade bilder. Med vänlig hälsning Leif Andersson
Svar: Hej! Det är skål nr 1962, 6 x 22,5 cm med försäljningsperiod 1929-38 eller samma skål efter omnumrering till skål nr 6 med för-säljningsperiod 1939-48. Märkningen i botten kan inte utskiljas på fotot, så vi kan inte säga vilken ålder din skål har, men du kanske kan se siffrorna på skålen. Skålen tillverkades i flera olika färger och färgkombinationer. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
SVAR FRÅN FRÅGESTÄLLAREN:
Hej igen, jag kan tyvärr inte se något nummer, har tagit bort etikettresterna men inget syns, däremot undrar jag vad blyertsanteckningarna betyder 12/48, kan det efter det stå Kj.P. , under det C75 stort T och 9 eller 6? Vet ni något om dessa märkningar? / Leif Andersson
NYTT SVAR:
Hej igen! Nej, vi vet tyvärr inte vad blyertsmärkningen står för. Vi vet inte heller om den har gjorts på Upsala-Ekeby eller tillkommit senare.
Fråga: Hej, och först och främst stort tack för att ni delar med er av er kunskap :-) Jag har det här fatet som jag älskar, men skulle vilja veta lite mer om det. Det är 34 cm i diam och ca 4,5 cm högt. Tack på förhand, vänlige Annelie
Svar: Hej! Det är Fat 2425, 5x34 cm, försäljningsperiod 1932-38. Fatet omnumrerades till Fruktfat nr 3 med försäljningsperiod 1939-40. Fatet ser också ut att vara märkt med FRED, vilket var namnet på den mörkgröna glasyr som använts. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
Fråga: Hej! Denna lilla ljusstake har en ovanlig etikett, St ERIK KERAMIK UK (Uppsala Keramik). Nu undrar jag under vilka (vilket) år denna användes ? Gissar på en kort period mellan sammanslagningen av St Erik och UE då jag har för mig att namnet var Uppsala Keramik. Undertill är instämplat i godset 1011. Mvh Bosse Carlsson
Svar: Hej! Du har helt rätt i din gissning. Följande information återfinns i boken Upsala-Ekeby AB under 70 år / 1886-1956 av Richard Du Rietz och i häftet Keramik från S:t Eriks Lervarufabriker av Johan Helmersson och Peter Norén. Den välkända runda etiketten i guld och silver (se bilder) användes från mitten av 1920-talet fram till 1937, då AB S:t Eriks Lervarufabriker köptes av Upsala-Ekeby AB. Det nya bolaget döptes till Upsala Keramik AB, UK. S:t Eriks produkter överfördes till UK, och din etikett användes på dessa föremål under en övergångsperiod 1937-38. Ljusstaken nr 1011, 7x12 cm, hade försäljningsperiod hos S:t Eriks under 1937. Den omnumrerades sedan av Upsala-Ekeby till Ljusstake 10 med försäljnings period 1939.
Fråga: Hej! Jag har en skål med UE nr: 1562. Vet inget mer än årtal 1922-30, och undrar om ni har någon mer information ang denna. Mvh Johan Nilsson
Svar: Hej! Som du själv skriver är det Skål nr 1562, 9x16 cm, försäljningsperiod 1922-30. Tyvärr angavs sällan konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion, först från sent 1930-tal och framåt förekom det mera regelbundet. Bifogar bild av din skål ur en priskurant från tidigt 1920-tal.
Fråga: Hej! Jag har två objekt som jag inte kan hitta några spår efter. Den ena är en liten vas (eller krus?) med kungsängsliljan som motiv. På undersidan står UE handskrivet dock varken stämpel, artikelnummer eller signatur, ca 10*10 cm. Det andra objektet är en väggplatta med kungsliljan som motiv. Den har även en ”vanlig” lilja med ”IOGT” skrivet på, på baksidan står FM-1965 samt UE handskrivet och stämpel, ca 19,5*10cm. Hoppas du har tid att svara. Vänligen /Erik
Svar: Hej! Din väggplatta beställdes sannolikt av IOGT:s scoutförbund som minne av deras förbundsmöte i Uppsala 1965. Bifogar bild på ett nålmärke av okänd ålder från detta scoutförbund, som stämmer väl överens med bilden på väggplattan. Den svaga blyertsanteckningen x 40 på baksidan kan vara antalet tillverkade exemplar. Vasen är inte tillverkad på Upsala-Ekeby, den typen av märkning har aldrig förekommit där. Vi vet tyvärr inte var den är tillverkad.
Fråga: Hittade nya fynd i Gävle i helgen men är lite osäker på formgivare, samt om adventsljusstaken överhuvudtaget är ett UE objekt. Objekt 1, en adventsljusstake, ca 5 * 28 cm, finns ingen stämpel. Objekt 2, vas (?) med två hänklar, blommotiv, ca 19 * 15 cm, Ekeby 98 (kanske 93) Hoppas du kan hjälpa mig igen!
Svar: Hej! Jodå, båda dina föremål är tillverkade vid Upsala-Ekeby. Det är Adventsljusstake nr 2676, 4x28 cm, försäljningsperiod 1932-38. Den omnumrerades sedan till Ljusstake 22 med försäljningsperiod 1939-44. Ljusstaken finns i flera färger och färgkombinationer. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
Din hänkelvas är Vas nr 98, 18,5x16 cm, försäljningsperiod 1939-44. Den är omnumrerad från Vas nr 2784/2 med tillverkningsperiod 1937-38. Vasen tillverkades med och utan dekor i olika färger och färgkombinationer. Konstnär var Harald Östergren.
Fråga: Hej nyfiken på vad denna kan vara värd? Ca 40cm hög
Svar: Hej! Din vas märkt nr A 6, 40,5x11 cm ingår i Ingrid Atterbergs korta serie som tillverkades 1956. Varje föremål tillverkades i 100 numrerade exemplar och signerades av konstnären. Serien består av 26 föremål i tre grupper med olika dekorer. På bilden syns från vänster till höger exempel på dekorerna på föremål numrerade A 1-8, A 9-17 och A 18-26. Din vas verkar ha blivit felmärkt, då A 6 skulle haft den dekor som syns längst till vänster på bilden nedan. Vi utför inte värderingar i vår frågelåda, men du kanske har fått en liten ledtråd av vårt svar.
Fråga: Hej! Jag hittade dessa fantastiskt fina assietter som jag skulle vilja veta mer om. Jag förstår att det är Anna-Lisa Thompson som är formgivare men skulle vilja veta mer. Vad heter de? Hur gamla är dem? Är de lätta att få tag på? Har bara sex st och skulle gärna vilja ha iallafall två till men, jag kan inte hitta någonting alls om dem på internet. Tacksam för svar! Med vänliga hälsningar Matilda
Svar: Hej! Det är frukttallrik nr 26 Gramina, diameter 18,5 cm, försäljningsperiod 1951-52. Konstnär är mycket riktigt Anna-Lisa Thomson. I serien ingår även två större fruktfat, en bonbonjär, en ljusstake, en skål och 5 vaser varav en golvvas. Då serien endast såldes under en kortare period, kan det vara svårt att hitta föremål, men de förekommer ibland på t.ex Tradera.
Fråga: Har börjat gå på auktioner och hittade idag på annandagen ett fint fat som jag lyckades köpa. Dekoration med gröna blad och blommor. Det är stämplat under med EKEBY och siffrorna 99. Vet ni något om när fatet kan vara tillverkat och eventuellt vem som har formgivit? Fatet är cirka 25 cm i diameter och högsta höjden är 10 cm. Tack på förhand Med vänliga hälsningar
Svar: Hej! Det är skål nr 99, 10x28 cm, försäljningsperiod 1941-49. Konstnär är Anna-Lisa Thomson. Du angav en något mindre diameter, 25 cm, än i UE- boken. Där anges alltid största måttet, i detta fall mellan bladens yttre kanter. Skålen tillverkades i flera färger och färgkombinationer, se tre exempel på bilden nedan.
Fråga: Hej. Jag har en skål som jag gärna vill veta mer om. Den är 23 cm i diameter. Jag tycker att den i färg och mönster är väldigt lik någon vas jag sett som Anna-Lisa Thomson gjort. Jag undrar om du kan hjälpa mig med information om skålen? Tack på förhand! Ha en bra dag vänligen Annika
Svar: Det är skål 318 Capri, 4,5x22,5 cm, försäljningsperiod 1951-52, konstnär Anna-Lisa Thomson. I samma serie finns också fler skålar, vaser, golvvas, frukttallrikar, askfat och blomkrukor. Finns också i blå färg och kallas då Adria, samt i vitt och ljusgrönt.
Fråga: Hej! Vet du om detta är Mimosa vas från Atterberg Hur mycket är den värd? Mvh Dragica
Svar: Hej! Det är nr 2098 Mimosa vas 18,5x7,8 cm, försäljningsperiod 1952-53. Konstnären är Ingrid Atterberg. I serien ingår ytterligare 8 vaser, 1 golvvas, 3 fat och 3 skålar. Vi värderar inte föremål i denna frågelåda.
Fråga: Hej! Jag har en vas från Upsala Ekeby som jag gärna skulle vilja veta mer om. Här kommer bilder /Ebba
Svar: Hej! Det är vas 3062B, Vas utan hänklar, 31x16 cm, försäljningsperiod 1934-38, konstnär Anna-Lisa Thomson.
Finns också vas 3062A, Vas med hänklar, som är samma modell fast med hänklar, och vas 3062C och 3062D som är samma modell fast mindre storlek.
Fråga: Hej! Har fått två föremål i gåva efter dödsbo. Jag undrar över när de är tillverkade och om de har annat än sentimentalt värde? Hittar inget mer än att figurinen heter Gina och fatet troligtvis tillhör serien Beata?
Svar: Hej! Det är nr 43130/953 Beata fat, 5x17x17 cm, konstnär Mari Simmulson. Och nr 43145/748 Figur Gina, 17 cm, konstnär Mari Simmulson
Föremålen är tillverkade vid Upsala-Ekeby och ingår i en s k kundunik serie för Åhlen & Holm, vilket innebar att produkterna enbart fick säljas där.
Vi har ingen uppgift om när dessa föremål tillverkades, men det bör vara under 1960-talet. Vi gör inte värderingar i denna frågelåda, men visst har föremålen ett värde bland samlare.
Fråga: Hejsvejs, äger ett stort fat stämplat EKEBY och siffran 4. Relief med dansande par och trummis. Vem är konstnärer och när är det ifrån OCH finns det ngt ekonomiskt värde i fatet? Vänligen / Tarja Sandell
Svar: Hej! Det är fruktfat nr 4 Jazz, 4,5 x 33 cm med försäljningsperiod 1930 – 1940. Konstnär är Einar Luterkort. Fatet finns i flera färger som orange och grönt.
Fatet ingår i en fruktservis tillsammans med frukttallrikar nr 5 med sex olika motiv av instrument och en vokalist. Vi värderar inte föremål i denna frågelåda.
Fråga: Hej! Hej vi är några B studenter på arkeologiska institutionen. Under maj har vi grävt i Hellby. Vi hittade då dessa krukskärvor som vi försöker identifiera. Jag undrar om du känner igen dessa? Britt Marie Öhrström arkeologiska institutionen Uppsala
Svar: Hej! Vilken utmaning att identifiera skärvor! Det skulle kunna vara skärvor från en kruka tillverkad vid Gefle Kakelfabrik AB (1894-1910), som var en föregångare till Gefle Porslinsfabrik. Det finns två föremål med liknande glasyr och dekor i Precis en sån (PES) antik & samlarforum under ämne Krukor och fat. Dina skärvor ser ut att mest likna krukan med hänklar, när man jämför kantens form och dekorens placering.
Nedanstående text och bilder är hämtade ur PES:
Simco, 20101020 »En trevlig men lite skamfilad kruka från Gefle Kakelfabrik, märkt G.K.F. GEFLE, 2L. Bengt H.«
Bengt H. 20121207 »Här kommer en kruka från Gävle av Porslinsfabrikens föregångare GKF (Gefle Kakelfabrik), 1 1/2 liter.«
Fråga: Hej! Undrar om det är Karin som designat ljusstakarna? Mvh Dragica
Svar: Hej! Ljusstakarna är inte från Upsala-Ekeby, de kommer från en annan mindre verkstad i Uppsala. De är tillverkade och/eller dekorerade av Karin Karlsson, som var anställd hos Folke Billander vid Gamla Uppsala keramikverkstad. Folke Billander, som arbetade många år vid Upsala-Ekeby, grundade verkstaden 1964 och drev den till 1978. Då övertogs den av hans son och sonhustru, som drev den till nedläggningen 2008.
Fråga: Hej, kan detta möjligen vara en ue skål? Den ljusgröna vet jag, är en a.l.t Med vänliga hälsningar Carina
Svar: Hej! Ja, det är Skål nr 78, 5x25,5 cm, med försäljningsperiod 1940-48. Den tillverkades i många olika färger och färgkombinationer. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion.
Fråga: Hej! Min fråga är om dessa föremålen hör ihop ? Det lilla fatet har inte riktigt samma gröna färg, kan det vara en rök/cigarett bricka? Tack på förhand. Med vänliga hälsningar Lisbeth Rosengren
Svar: Det större fatet är en bricka som ingår i Rökservis nr 6 med 5 delar, försäljningsperiod 1944-48: bricka nr 1, askfat nr 2, cigarett-bägare nr 4, cigarrbägare nr 1, tändsticksställ nr 1. Rökservisen tillverkades i flera färger och färgkombinationer. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion. Det ser ut som att du har en komplett rökservis nr 6, men på din bild har tändsticksstället använts som lock på cigarettbäga-ren. Bild ur UE:s priskurant 1944.
Det mindre fatet är Askfat nr 82 Reffel, 1,8 x 12,8 cm, försäljningsperiod 1949-52, konstnär Vicke Lindstrand. Det ingår i Rökservis nr 10 med 4 delar: askfat nr 82, cigarrbägare nr 6, cigarettbägare nr 19, bricka. I serien Reffel ingår också fem vaser, två skålar och ett större askfat. Serien tillverkades i flera olika färger. Bild ur UE:s priskurant 1949.
Fråga: Hej! Jag skulle vilja veta lite mer om den, vem som har gjort den o när den är gjord. Det står Ekeby 54. Tacksam för hjälp! Hälsningar Sibel Mårtensson
Svar: Hej! Det är Skål nr 54, 7,5x24 cm, försäljningsperiod 1939-45. Skålen är omnumrerad från Skål nr 3314 med försäljningsperiod 1937-38. Konstnär är Anna-Lisa Thomson. Skålen finns i flera olika färgkombinationer och även med dekor. Den tillverkades också i en mindre (Skål nr 53, 7x20,5 cm) och en större (Skål nr 55, 9x30 cm) storlek.
Fråga: Hejsan! Hittade denna fina lilla vas idag och skulle vara kul att veta lite mer om den, som årtal och formgivare :) Höjd ca 11 cm, bredd ca 10,5 cm på bredaste stället. Står 2715 under. Bifogar 3 bilder. Tack på förhand! Vänliga hälsningar, Emma
Svar: Hej! Det är vas nr 2715 (för export) 12x12 cm, försäljningsperiod 1932-38. Den omnumrerades sedan till Vas nr 46 med försäljningsperiod 1939-44. Vasen tillverkades i flera färger och färgkombinationer och med olika typer av dekor. Tyvärr angavs inte alltid konstnärernas namn under Upsala-Ekebys tidiga produktion, vilket är fallet för denna vas. En gissning kan vara Harald Östergren, som designade andra exportföremål med närliggande nummer under denna tidsperiod.
Fråga: Hej. Skulle du kunna hjälpa mig med vem som designat detta porslin och vilket årtionde det gjorts. Tusen tack för hjälpen. Jag skickar tre mail så inte stämplarna rörs ihop. Vänliga hälsningar, Ingela Kolfjord
Några designers har jag listat ut, det var Mari Simmulson. Men här kommer en annan bild. Det står EKEBY 78 på den. Ingela Kolfjord
Svar: Hej! Den runda skålen är Skål Mars nr 4090, 5,5x30 cm, försäljningsperiod 1953-58. Konstnär är Mari Simmulson. I serien, som är vanligast i svartvit dekor (bild 1), ingår flera skålar och vaser. Föremålen tillverkades också med dekor Maj (bild 2) med ljusgrönt inslag. Din röda variant brukar kallas Tokyo.
De två båtformiga skålarna är i samma modell med olika d-kor. Designer är Hjördis Oldfors. Skålarna tillverkades i tre storlekar. Den svarta är Skål nr 378, 8x34,5 cm, vilket är den största av de tre storlekarna. Försäljningsperioden var 1954-56. Den röda skålen har tyvärr oläslig stämpel i botten. Dekorerna heter Trio och Röda band. Flera olika typer av föremål såsom skålar, vaser, ljusstakar m.m. tillverkades med dessa dekorer, som var mycket populära.
Fråga: Hej. Översänder bilder efter telefonsamtal med Barbro Råsbrant. Jag försöker finna ut mer om den här tavlan som är ett arvegods. Den har måtten 39x45x2 cm (bxhxt). När jag ” knackar” på den ger den ifrån sig en klang. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, /Ulf Billow
Svar: Hej! Upsala-Ekebys standardgods stämplades med UE:s för tiden aktuella logotype, artikelnummer och konstnärens signatur. Föremål som saknar dessa stämplar är antingen ett original/unikat eller en modell som inte kom i produktion. Original var enstaka föremål gjorda av och signerade av konstnären själv. På baksidan fanns ofta en påklistrad pappersetikett där det angavs att föremålet var ett Original. Provföremålen märktes på baksidan med en stor UE stämpel och konstnärens signatur.
Din väggplatta av Ingrid Atterberg förefaller alltså vara ett unikat. Liknande dekor med ett monsterablad finns på ett stort fat, nr 2026, 7x51 cm, se bild nedan. Detta fat tillverkades i en mindre upplaga i slutet på 1940-talet.
Fråga: Hej, jag undrar om ni vet något om dessa föremål från Upsala-Ekeby. Jag har sökt på nätet men hittar inget som ser ut som dom här. Mvh Siv Eriksson Schaerlund
Svar: Hej! Ugglan har du själv identifierat. Det är Figur Uggla nr 1128E, 9x6 cm med försäljningsperiod 1971 och framåt. Designer är Ester Wallin, som var frilanskonstnär på Upsala-Ekeby 1969-71.
Den höga vasen är Golvvas 1120, 43x18 cm, försäljningsperiod 1971. Vasen tillverkades med och utan insats. Den är designad av Irma Yourstone, som var frilanskonstnär under Upsala-Ekebys sista år.
Den lilla kubiska vasen är inte tillverkad vid Upsala-Ekeby, utan vid Karlskrona Porslinsfabrik, som köptes av Upsala-Ekeby 1942. När det gäller information om föremål från Karlskrona Porslinsfabrik hänvisas till Karlskrona Porslinsmuseum.
Fråga: Hej vad kan denna vara värd? Har några små skador. Mvh Katja
Svar: Det ser ut att vara golvvas nr 14 (numret otydligt på bilden) 43,5 x 24 cm, försäljningsperiod 1944-53, konstnär Vicke Lindstrand. Modellen tillverkades även i två mindre storlekar. Vaserna tillverkades i flera färger. Ett litet kuriosum är hålet i ovankanten av vasen, som ska användas för att hälla ut blomvattnet, då det på grund av vasens design inte fungerar att hälla det ur mynningen. Vi utför inga värderingar i vår frågelåda.
Fråga: Hej min mor och far har en dubbelarmsvas som det står UE sweden 1611, jag tittade i er nr bok och fann numret men ej vem konstnär är, såg också att den är tillverkad 1923 - 1930 tror grödinge. skulle det gå att få fram konstnären. Om intresse kan jag sända bilder. Med vänlig hälsning
Torbjörn Lindberg
Svar: Hej! Det är som du själv skriver Vas med två hänklar, nr 1611, 23x18 cm, tillverkningsperiod 1923-30. Tyvärr angavs sällan konstnärernas namn under Upsala-Ekebys äldre produktion, först från sent 1930-tal och framåt förekom det mera regelbundet.
Fråga: Hej! Länge undrat över ett föremål som endast har ue etikett. Det är ca 11cm långt och 8 cm Vet ni mer om föremålet?
Stort tack på förhand! Hälsning /Anders
Svar: Detta djur kommer inte från Upsala-Ekeby, etiketten har nog hamnat där av misstag. Enligt uppgifter på nätet kommer djuret från Rörstrand.
Fråga: Hej! Jag undrar vem som har formgivit K-serien (1938)? Köpte en vacker grön vas igår som det står K3 under. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Åsa Cederholm
Svar: Vi har tyvärr ingen information om vem som har formgivit föremålen i K-serien från 1938.
Fråga: Hej! Mina föräldrar fick en vas för någon månad sen av en släkting som hittat den på en gammal vind. Vi har lyckats spåra den till Upsala-Ekeby och nummer 1007. Vi skulle vilja veta liten mer om vasen, och hoppas att du kan hjälpa oss med detta. Bifogar en bild. Ha en fortsatt bra dag! Vänliga hälsningar, Elin Agnesmed
Svar: Hej! Vasen finns på bild i UE:s katalog från 1918 (se nedan). Under den tidiga tillverkningen av prydnadsgods angavs tyvärr inte konstnärernas namn, varför de idag är okända.
Fråga: Det sitter en lapp med Uppsala Ekeby och den är stämplad i botten. Den är ärvd och lappen har garanterat funnits från början. Skickar bilder men den på lappen blev kanske inte så bra men det kan väl inte vara någonting annat än från Ekeby? Vänligen, Anna
Svar: Hej! Det är no 1592, Krus med en hänkel, 31x18,5 cm, försäljningsperiod 1923-38, konstnär okänd. Kruset finns i flera olika färgkombinationer och också med olika dekorer.
Fråga: Hej! Jag undrar om det är VL som gjort denna? Hittar ingen information om den någonstans. Ca. 9 cm hög och 12 cm bred. Med vänlig hälsning, Frida Hermansen
Svar: Hej! Det är Skål nr 61, 9x12 cm, med försäljningsperiod 1939-49, konstnär Sven Erik Skawonius, omnumrerad från Skål no 5063 med försäljningsperiod 1936-38. Den finns också i andra färger.
Fråga: Jag har en vas efter min mormor och undrar på signatur, åratal etc. finner inte signatur H.F. (Är från Norge så min svenska är inte rätt bra) Mått: höjd 22,5 cm och bredd ca 16 cm (svårt att mäta). Bifogad bild. Vänlig hälsning från Gunn Berit Andersen
Svar: Hej! Det är vas nr 2768, 22x18 cm, försäljningsperiod 1936-38, omnumrerad till Vas 96 med försäljningsperiod 1939-44. Konstnär är Harald Östergren. Märkningen H.F. står för dekoren. Vasen finns i olika färger med eller utan dekor, och också med olika dekorer.
Fråga: Mitt barnbarn dukade och lekte med om jag kommer ihåg rätt fruktfat från mitt föräldrahem. Står Ekeby på undersidan, finns det något värde i dem? Eller kan hon fortsätta använda dem? Har ni någon ytterligare information vore det intressant /Håkan
Svar: Hej! Tallriken och fatet ingår i en fruktservis. Tallriken är Frukttallrik nr 1, 17 cm, försäljningsperiod 1939-1960, omnumrerad från nr 2261 med försäljningsperiod 1932-1938.
Designer av tallriksmodellen är Harald Östergren. Under den långa tillverkningsperioden producerades den i olika färger och färgkombinationer och i ett flertal olika dekorer som SECA-mönster av Einar Törning, Ängsblom, Ranka och Blå flora av Anna Lisa Thomson, Krokus av Vicke Lindstrand, ett blommönster i screentryck av Hjördis Oldfors och Akasia av Mari Simmulson.
Fatet är Fruktfat nr 1, 2,5x26 cm, omnumrerat från no 2262 med samma försäljningsperioder och dekorer. Vi kan inte hitta någon uppgift om vem som har skapat dekoren på din fruktservis, men vi tror att det är Anna Lisa Thomson, då hon har dekorerat andra föremål med mycket liknande blomstermotiv.
Vi utför inte värderingar i vår frågelåda.
Fråga: Hej! Bland arvegodset efter mina sedan länge bortgångna föräldrar finns en Ekebyvas som jag gärna vill veta litet mera om. Bilder bifogas. Artikelnumret är litet svårt att vara säker på, men det torde vara antingen 3091 eller 3097. Vasen är ca 215 mm hög och största diametern är ca 170 mm. Har ni dessutom något förslag på vem som kan göra en relevant värdering av vasen skulle jag sätta värde på det också. Med vänlig hälsning och på förhand tack! // CGL
Svar: Hej! Det är nr 3097 Vas, 22x18 cm, konstnär Anna-Lisa Thomson, med försäljningsperiod 1935-38, omnumrerad till Vas 79, med försäljningsperiod 1939-40. Vasen finns också i andra färger.
Fråga: Hej, fann denna vas på loppis, uppenbarligen gjord på beställning av Arméns underofficersskola (på Ärna). Skulle vara kul att veta när den gjordes och hur många som gjordes. Hälsningar, Mikael
Svar: Hej! Det är en vas från Upsala-Ekeby som sannolikt är tillverkad på 1940-talet. Dekoren i relief är Tre kronor och AUS, som står för Arméns underofficersskola. Då vasen är onumrerad bör den ha varit ett beställningsarbete, som aldrig kom i massproduktion. BB har en vas med identisk dekor och märkning som är cirka dubbelt så hög och har matt vit glasyr. Arméns Underofficersskola låg på Dag Hammarskjölds Väg, nuvarande Gluntenområdet, i Uppsala 1928-1972. Därefter bytte den namn till Arméns kompaniofficersskola (AKS), som avvecklades 1983.