Frågor från 2018 del 2



Frågorna besvaras av Ann-Kristin Lindgren & Berit Berne

Fråga: Hejsan. Fann detta på ett loppis på Gotland. Vad kan de vara för något? Vänliga Hälsningar-Best Regards Oskar Linder

Svar: Hej! Ditt loppisfynd kommer inte från Upsala-Ekeby. Det är en skål tillverkad av Gabriel Burmeister, Gabrielverken, Timmernabben. Den ingår i serien Broque som tillverkades under 1930-talet. Serien tillverkades både i grön och brun glasyr med dekor i svart och metalliskt silvergrått. Jag hittade en brun skål på Tradera (nedan) som förefaller identisk med din men saknar numrering. Den är 7,5 cm hög och 25 cm i diameter.


Fråga: Hej, jag köpte ett jättefint fat på loppis idag. Undertill står det UE SWEDEN och sen är det som ett litet Blad eller löv under, inget nummer. Efter att ha googlat tolkar jag UE som Upsala ekeby och hoppas därför att ni kan hjälpa mig.

Jag blev lite nyfiken på vem som kan ha formgivit fatet och hur gammalt det är (framförallt för att jag funderar på om det finns en risk för att det är bly i glasyren). Det vore också kul att veta om fatet var en del av någon serie så jag i så fall kunde leta fler delar. Fatet är 25.5x26 cm. Jag bifogar några bilder. Tack på förhand Anna

Svar: Hej Anna! Fatet är tillverkat vid Upsala-Ekeby och ser ut att vara märkt med Mari Simmulsons signatur, ms eller maris i ett löv. Vi tror att försäljningsperioden var 1963-64 eftersom det finns liknande fat från denna period, men då detta fat saknar numrering är det svårt att säga säkert. Det är dock inte ett unikat, eftersom vi har sett andra likadana fat.


Fråga: Hej! Jag hittade detta vackra fat på loppis och undrar om ni känner till något om det. Vilket år el vem som designat? Eftersom det inte finns någon signering antar jag att det är massproduktion? Fatet mäter ca 25,3 cm diagonalt tvärsöver (där det är som längst) och är ca 5,3 cm högt. Väldigt tacksam för svar! Catharina

Svar: Hej, det är Adventsskål nr 2, 5x25 cm med försäljningsperiod 1939-47. Skålen är omnumrerad från nr 2675 med försäljningsperiod 1932-38. Konstnär är Harald Östergren. Skålen tillverkades i flera färger och färgkombinationer.


Fråga: Hejsan. Jag har precis köpt detta fat då jag älskade mönstret och färgerna. Är nu nyfiken på hur gammalt det kan vara och om man vet vem som gjort det.

Fatet är ca 30 cm i diameter och har hål för upphängning (?) på baksidan. Dessa kom dock inte med på bild. Fatet är enbart märkt EKEBY 1 enligt bild. Jag kan inte hitta någon signatur eller liknande. Är det ursprungligen tänkt att fatet ska hänga på väggen? Hur gammalt kan det vara? och går det att veta vem som designat det? Tack på förhand! MVH Frida Sandén

Svar: Hej! Det är fruktfat nr 1, enligt UE-boken med mått 2,5 x 26 cm, försäljningsperiod 1939- 60. Det är omnumrerat från fruktfat 2262 med försäljningsperiod 1932-38. Det tillverkades även frukttallrikar nr 1 med diameter 17 cm i samma modell. Designer var Harald Östergren. De tillverkades enfärgade i flera olika färger och med flera olika dekorer. Vi kan inte hitta fat eller tallrikar med din dekor i någon av Upsala-Ekebys priskuranter. Det finns dock andra föremål med brun glasyr och mintgrön likartad dekor som är utförd av Anna-Lisa Thomson under 1930-40 talet. Det är därför troligt att hon är konstnären bakom ditt fat.

YTTERLIGARE SVAR:

Hej! Och tack för ert svar! Jag har nu kontrollmätt mitt fat utifrån de mått ni anger. Mitt är dock 3,5x27,5 cm. Är det fortfarande fruktfat nr 1 trots att måtten avviker något? Brukar det kunna vara skillnader i mått jämfört med tabellerna? Mvh Frida Sandén

Svar: Hej igen! Ja, det är fruktfat nr 1. Att det skiljer någon centimeter mellan olika exemplar av samma föremål är inte ovanligt. Det kan ha flera anledningar. Arbetet gjordes för hand, och då blev varje exemplar inte alltid lika stort. Lergodset kunde också krympa olika mycket vid torkning och bränning. Mätningen var kanske inte heller så noggrann alla gånger, och det förekommer också tryckfel.


Fråga: Hej. Jag undrar om ni vet vem som skapat detta fruktfat från Ekeby? 30 cm i diameter & 4,5 cm hög. Det står EKEBY 125 i botten. Tusen tack för hjälpen. Mvh Ingela

Svar: Hej! Det är Skål 125, 5 x 30 cm, med försäljningsperiod 1941-45 och konstnär är Anna-Lisa Thomson.


Fråga: Hej, jag undrar om du vet någonting om denna vas, som jag ärvt efter min mormor? Jag tolkar de fyra siffrorna som 7557, men sista siffran är lite otydligt stämplad.

Tacksam för svar Med vänlig hälsning, Lina

Svar: Hej! Det är Vas nr 755, 15,5 x 10,8 cm, försäljningsperiod 1953-54. Konstnär är Viking Göransson, som var konstnärlig ledare vid Upsala-Ekeby och även designade en del föremål. Det finns ytterligare en vas (nr 754) och två skålar (nr 370 och 371) med samma dekor.


Fråga: Hej! God fortsättning på det nya året! Hittade detta trevliga forum med frågelåda, eftersom jag köpt en Ekeby-skål på en loppis i höstas och undrar: Vad kan bokstäverna "AJ" (?) betyda? När kan den vara tillverkad? Tack på förhand, vänliga hälsningar, Paul Henningsson

Svar: Hej! Det är Skål 299, Florens, 8,8x29 cm, försäljningsperiod 1950-54, konstnär Ingrid Atterberg. Den är märkt ”Abg”, Ingrid Atterbergs signatur. Det finns två mindre skålar i samma serie, och serien finns också i andra färger, t ex blått. Skål 297, Florens. 4,5x14,8 cm Skål 298, Florens, 6,5x21 cm


Fråga: Är en hobbysamlare som kommit över Paprika golvvas av Anna-Lisa Thomson Upsala-Ekeby (52 cm). Inga sprickor eller nagg. Med denna vas kom ett innanmäte i koppar där man kan ställa i blommor etc. Min fråga är om den ingick eller något man kunde köpa till när man köpte vasen förr eller om det är något nån gjort själv?

Har aldrig sett någon tidigare. Mvh Fredrik Andersson

Svar: Hej! Vet inte svaret på detta. Har sett att golvvaser ibland har insatser, men långt ifrån alla, så jag tror inte att de alltid ingick. Men om det gick att köpa till vet jag inte.

Jag har också några vaser med insatser, de flesta av zink och en i koppar (se bild nedan). Jag har frågat två tidigare medarbetare på Upsala-Ekeby som minns att inga vaser levererades med insatser, men att dessa gick att köpa till i affären på bruket. Insatserna beställdes förmodligen av någon plåtslagare eller kan möjligen ha tillverkats i brukets smidesverkstad.


Fråga: Hej! Hittade ett vackert blått krus på loppis med, som det ser ut som, blommor på. Tydlig signatur Ekeby och Abg. Efter att ha googlat runt ser jag att stämpeln verkar äkta och att dekoren liknar Star-serien. Kan detta vara en förlaga till Star eller är kruset en ”förfalskning”? undrar Maritta

Svar: Hej! Föremålen i serien Ekeby Verkstad av Ingrid Atterberg, med försäljningsperiod 1947-53, finns i olika dekorer, Star är den vanligaste, dekoren på detta krus heter Blomma. Beroende på måtten på kruset så är det något av följande: Krus 100, 14x6 cm. Krus 101, 17x7,5 cm. Krus 102, 22x9 cm.


Fråga: Hejsan, Jag skickar här bilder på två fat jag har. Det ena har jag fått av min mormor och det andra har jag hittat på loppis. De är i en fin turkosgrön färg och är ca 15 cm i diameter och 4 cm höga. Har letat runt som en galning tycker jag för att få reda på vem det kan vara som har designat dessa. De är märkta ”Ekeby 2” i botten, något mer kan jag inte hitta. Kan ni hjälpa mig med detta? Med vänlig hälsning / Ida Stålhandske

Svar: Hej. Vi har sett skålen i olika färger; turkos, vit, gul och beige med brun kant och i storlek 1-4 med diameter 14-21 cm. Den förekommer också med tillhörande metallock, det på bilden nedan är tillverkat i nysilver. Tyvärr kan vi inte hitta skålen i Upsala Ekebys priskuranter, och vet alltså inte vem konstnären är. Den raka stämpeln EKEBY användes mellan sent 1920-tal och en bit in på 1950-talet, så tillverknings-perioden ligger inom detta spann.


Fråga: Hej! Jag bifogar en bild på en blå vas, jag la ut den med bild för att få information och fick då flera erbjudanden att de skulle få köpa den. Kan du berätta något om den? Hälsningar Jenny Olsson

Svar: Hej! Vasen är från Upsala-Ekeby, och har Ingrid Atterbergs signatur, men den saknar numrering och är då troligen ett prov eller ett unikat. Tillverkad någon gång i perioden 1944-63, den tid som Ingrid Atterberg arbetade på Upsala-Ekeby.


Fråga: Hej! En mycket kär Upsala Ekeby-vas som ärvts gick tyvärr sönder. Den bara "självsprack". Nu undrar jag vad det är för typ av Ekeby-vas (lyckas inte hitta det). Samt vart jag kan laga den? Eller om det finns någon som säljer en likadan? Vänligen, Matilda Thorén

Svar: Hej! Vi tror det är No 500 Vas, med försäljningsperiod 1947, konstnär Anna-Lisa Thomson. Men vi hittar inte så mycket information om denna vas, så den är nog ganska ovanlig.


Fråga: Hej! Hej. Skulle jättegärna vilja veta mer om den här vasen jag har ärvt den av min farmor Konstnär? Årtal osv Tack snälla Mvh Glenn.

Svar: Hej! Det är en vas från en serie som heter Form. No 8-70 (med märkning 3), Form vas, konstnär Nylander, försäljningsperiod 1970. Vasen är tillverkad vid Upsala-Ekeby, men ingår i en kundserie för Nordiska och Svenska Hantverkskedjan, och såldes bara av dem. Det finns tre vaser, tre skålar, en lykta och ett askfat i serien Form, som också gjordes i rött.


Fråga: Hej. Jag hoppas att ni kan skingra mitt tvivel angående denna hästen. Det florerar massa ideer och åsikter om tillverkaren. Jag har fått för mig att det är Vicke Lindstrand som gjort den, på Upsala Ekeby. Andra påstår annat. Det vore väldigt intressant om vi vet, för är det någon som vet så bör det vara ni. Mvh. Rune Björkdahl.

Svar: Hej! Hästen är från Upsala-Ekeby, men vilken konstnär som skapat den är inte känt. Det är: Figur 37 Häst, 16 cm, med försäljningsperiod 1944-53.Den finns också i andra färger, som blått, grönt och brunt.


Fråga: Hej Vem är designer till denna vas? Dragica Glavas

Svar: Hej! Det är vas no 3052, 23x13 cm, konstnär Anna-Lisa Thomson, med tillverkningsperiod 1934-38. Vasen finns också i andra färger.


Fråga: Hej! Vi undrar hur gammal vasen och fatet är och vem som designat dessa. Höjden på vasen är 32 cm och längden på fatet är 26 cm och bredden 23 cm Är dessa föremål vanliga undrar. Lars-Gunnar Persson

Svar: Hej! Dina föremål på bilderna är:

Nr 3062 A vas med hänklar, 31x24 cm, försäljningsperiod 1934-38. Vasen omnumrerades till nr 6 med försäljningsperiod 1939-40. Konstnär är Anna-Lisa Thomson. Den tillverkades även utan hänklar som nr 3062 B vas.

Nr 58 skål, 6 (höjd)x24 cm, försäljningsperiod 1930-38. Skålen omnumrerades till nr 23 med försäljningsperiod 1939-40. Konstnär är Einar Luterkort. Då din skål saknar numrering, vet vi inte vilken av dessa det är. Tyvärr finns inga uppgifter om antal föremål av varje modell som tillverkades vid Upsala-Ekeby.


Fråga: Hej! Jag har "fyndat" en skål, vilken jag gissar, kan vara tillverkad på Ekeby. Stämpeln i botten är ofullständig, men ett E är tydligt och ett svagt K kan skönjas. Numret 136, syns också tydligt. Nu är jag nyfiken på dess ursprung. Jag bifogar bilder, och hoppas de kan vara till hjälp, även om jag inte får till dem så att färgen syns ordentligt. Mina frågor är: Är skålen från Ekeby? Vem har formgivit den? När är den tillverkad? Hör flickan till skålen? Hur vanlig är den? Jag tycker mycket om den och är väldigt tacksam för svar och ev information om den. Mvh Karin Karlsson

Svar: Hej! Båda dina föremål är tillverkade vid Upsala-Ekeby, men de hör inte ihop utan har sålts var för sig. Det är skål nr 136, 5x26,5 cm med tillverkningsperiod 1944, konstnär okänd. Flickan är blomhållare nr 30, 10x10 cm, med försäljningsperiod 1930 – 38, därefter omnumrerad till nr 4 med försäljningsperiod 1939 – 51. Om din blomhållare inte är stämplad, vilket tyvärr är vanligt, kan vi alltså inte bestämma exakt ålder. Konstnär är Einar Luterkort. Blomhållaren tillverkades i många olika färgkombinationer. Tyvärr finns inga uppgifter om antal föremål av varje modell som tillverkades vid Upsala-Ekeby.


Fråga: Hej! Jag har precis fått en fin kakelugn installerad i mitt hus (se bifogad bild). Jag undrar om ni kan säga under vilka år just denna tillverkades. Jag har en gammal bild som ser ut att vara från en katalog. Där har kakelugnen nr 216. Med vänlig hälsning Karin Strömberg Book

Svar: Hej! Din kakelugn med nummer 216 finns på bild i Upsala-Ekeby Aktiebolag Ekebybruk Katalog över kakelugnar och spisar, som gavs ut september 1928. Vi har varit i kontakt med Lars Berndtson, som är specialist på kakelugnar. Han säger att den är tillverkad under 1920-talet, mer exakt går inte att säga.


Fråga: Hej! 49×53cm är tavlan. Skulle vilja veta mer om tavlan då jag inte hittar någon info på nätet. Vad tavlan har för eventuellt värde. Tack på förhand. // Christoffer

Svar: Hej! Enligt tidningen Scandinavian Retro nr 3, 2017 ritade Mari Simmulson 1954 sex tyger, som lanserades året därpå. Det var Sten Hultberg med eget textiltryckeri i Dala-Floda, som bjöd in flera formgivare med andra specialiteter än textil att rita mönster. Tygerna visades på galleri Moderna i Stockholm tillsammans med annan 50-talsdesign. De såldes i tygaffärer och direkt till arkitekter. Tygerna hade olika namn, men på just ditt tyg är namnet okänt. Vi utför inte värderingar i vår frågelåda.


Fråga: Hej Jag har fått en vas av min mor för många år sedan och har trott att det är en billig tillverkad vas. Ser nu när jag gallrar och ska sälja på loppis att vasen har en guldfärgad lapp där det står Upsala Ekeby och en krona över. Kan det vara Anna-Lisa Thomson som skapat den? Vilket år i så fall? Kanske inte något för min loppisförsäljning? Hoppas ni kan hjälpa mig :-) Hälsningar Lilian Ampén

Svar: Hej!  Det är Vas 88, 16,5 x 16,5 cm med försäljningsperiod 1939-40. Den är omnumrerad från Vas 3201/3 med försäljningsperiod 1936-38. I samma serie finns två storlekar till: Vas 86, 12,5x13 cm omnumrerad från 3201/1). och vas 87, 14,5x15 cm, (omnumrerad från 3201/2). Konstnär är Anna-Lisa Thomson. Vaserna tillverkades i flera olika färger och färgkombinationer och också med flera olika dekorer.


Fråga: Hej, Härom veckan hjälpte jag min mamma städa i en garderob och där hittade vi en vas(?) som blivit undanställd i samband med en flytt. Mina föräldrar fick den i bröllopspresent 1958 och mamma tror den var köpt på NK. Vi har sökt på nätet och förstått att konstnären heter Taisto Kaasinen, men jag har inte lyckats hitta några bilder av något som ens liknar den här, och inte heller någon mer information. Jag uppskattar att den är ungefär 30x15 cm. Jag undrar om du vet något mer? Tack på förhand, Marita Larsson, Oxelösund

Svar: Hej! Vilket trevligt fynd i garderoben! Vasen är från Upsala-Ekeby och konstnären är Taisto Kaasinen, och den ingår troligen i Kaasinens 6000-serie som såldes 1953-60, men då vi inte har fullständig information om alla föremål i den serien och märkningen på vasen är otydlig kan vi inte säga exakt vilket föremål det är.


Fråga: Jag har ärvt ett keramikfat att hänga på väggen, som förmodligen är från 50- eller 60-talet. Det är gult med vackert handmålat mönster med stämpel under EKEBY 28. Storlek ca 32 cm i diameter. Har inte hittat något på nätet om vem som kan ha gjort detta fat. Det vore roligt att veta. Kan ni hjälpa? Vänliga hälsningar, Monica Dikanski

Svar: Hej! Fatet är från Upsala-Ekeby. Det är Fruktfat 28, 30,5 cm, med försäljningsperiod 1940-42, konstnär okänd. Men vi tror inte att målningen är gjord på Upsala-Ekeby i början av 40-talet, den är troligen gjord senare.


Fråga: Hej, jag har packat upp gamla saker som tillhört mina föräldrar som gick bort för många år sedan. Bl.a. så finns denna servis eller vad det nu är. Jag har för mig att de serverade frukt på den. Jag tror att de fick servisen i bröllopsgåva vilket då var i mitten av 40-talet. Servisen består av: 12 assietter, diameter 19,5cm. En assiett lite kantstött. 2 ljusstakar den ena med UE etikett (se foto). Höjd:9,5cm

1 vas, höjd: 16,5cm, 1 fat, diameter: 32cm inklusive ”gröna blad”. Tacksam för er info och om möjligt om det också har ett ekonomiskt värde.

Bifogar 3 bilder. Fotot på undersida är av fatet.

Svar: Hej! Ditt arvegods består av följande: Frukttallrik 13, 19 cm, försäljningsperiod 1940-48. Konstnär okänd. Ljusstake 1803, 9,5 x 10,5 cm, försäljningsperiod 1926-32. Omnumrerad till 1803A, försäljningsperiod 1933-38. Omnumrerad till 13, försäljningsperiod 1939-48. Konstnär okänd. Vas 219, 16x15 cm, försäljningsperiod 1940-46. Konstnär Anna-Lisa Thomson. Skål 89, 8x33 cm, försäljningsperiod 1940-43. Konstnär okänd. Vi åtar oss inte värderingar, men generellt kan sägas att den här typen av föremål tyvärr inte är särskilt populära på marknaden idag.


Fråga: Hej, har ni en aning om vad detta är? Förmodligen från 40- eller 50-tal. Formgivare? Tacksam för svar. Hälsningar Hans Orre

Svar: Hej. Det är vas no 220, 20x18 cm, försäljningsperiod 1940-48, konstnär Anna-Lisa Thomson.


Fråga: Jeg har en super flot vase jeg gerne vil vide mere om? Hvem der har lavet den og hvornår den er lavet - evt hvad den har af værdi? Nogle siger at det skulle være en unika? Mvh Nina

Svar: Hej! EKEBY-stämpeln innebär att föremålet är tillverkat vid Upsala-Ekeby någon gång mellan sent 1920-tal fram till 1950-talet, men då det saknas nummer eller någon ytterligare märkning och vi inte heller känner igen vasen, kan vi inte säga nåt mer om den.


Fråga: Hej Vilken konstnär har designat denna vas? Tillverkningsår? Mycket tacksam för svar med information. Vänliga hälsningar, Karin Fredholm

Svar: Det är no 1516 Vas, 17,5x13 cm, med försäljningsperiod 1922-34, konstnär är inte känt. Vasen har dekor S.B, och samma dekor finns också på andra föremål. Vasen finns också med annan dekor.


Fråga: Hej. Jag är väldigt nyfiken på vem som designat mina assietter och när dem tillverkades. Diametern är ca 17.5 cm och undersidan är märkt Ekeby 1. Jag bifogar 2 bilder. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig med svar. Vänliga hälsningar, Annika

Svar: Hej! Frukttallrik nr 1 med diameter 17 cm är en modell med lång försälj-ningsperiod, 1939-60. Den är omnumrerad från Assiett nr 2261 med försäljningsperiod 1932-38. Designer var Harald Östergren. Frukt-tallriken tillverkades både enfärgad i flera olika färger och med flera olika dekorer. Vi kan inte hitta den med din dekor i någon av Upsala-Ekebys priskuranter. Det finns dock andra föremål med brun glasyr och mintgrön mycket likartad dekor som är utförd av Anna-Lisa Thomson under 1930-40 talet. Det är därför mycket sannolikt att hon är konstnären bakom dina tallrikar. Bifogar bild på bonbonjär no 9 och skål no 10.


Fråga: Hej, bifogar bilder på en vad jag tror kan vara Uppsala Ekeby utan att veta säkert . Stämpel i botten ger ingen ledtråd. Är UE föremål alltid stämplade med UE i botten? Tacksam för svar, mvh/Petra Strömberg

Svar: Hej! Vi tror inte att denna vas kommer från Upsala Ekeby. Märkningen är otydlig, men liknar märkning som brukar finnas på föremål från Gabriel keramik.


Fråga: Hej! Lisbeth Larsson heter jag o har en vas som jag tror är från Ekeby. Min mormor fick den vasen 1937 när hon fyllde 50 år.Jag skulle vilja veta lite mer om den, vem som har gjort den o när den är gjord o vad den kan vara värd. Det står Ekeby 112 /O.K Hälsningar Lisbeth Larsson

Svar: Det är vas no 112, 20,5 x 15 cm, försäljningsperiod 1930 - 38. Den omnumrerades sedan till no 76 med försäljningsperiod 1939 - 44. Konstnär okänd. O.K. står för den målade dekoren, som också finns på andra föremål. Vasen finns även i andra dekorer och i andra färger utan målad dekor.


Fråga: Hej! Har en UE vas som jag undrar över vem som formgivit. Även årtal och hur vanlig? Måtten är: Höjd ca 30 cm, största diameter ca 14,5 cm. Mönster i relief och glaserad. Finns ett djupstämplat nummer (oläsligt) under tjock glasyr +en punkt mellan två sträck. Etikettmärkt. Bifogar bilder. Tacksam för hjälp! Med vänlig hälsning, Janne

Svar: Hej Janne! Det är vas no 800, 29,5 x 13,5 cm, konstnär Sven Erik Skawonius, försäljningsperiod 1954.Vasen ingår i en serie med två mindre vaser och två fruktfat i olika storlek, serien gjordes också i vinröd glasyr. Tyvärr finns inga uppgifter om antal föremål av varje modell som tillverkades vid Upsala-Ekeby.


Fråga: Hej! Undrar över en golvvas från mina föräldrahem. Dom arbetade på gamla Tempo i Uppsala. Min misstanke är att den är inköpt där. Kanske U-E sålde större partier dit? Höjd 39,5 cm. Midjan är 19 cm. öppningen är 10 cm. Bilden på numreringen blir otydlig när man tar ett foto, men ska vara 248 och 38. Jätte tacksam för svar. då jag sökt på nätet utan att hitta information. Hälsning, Björn

Svar: Hej! Din golvvas är inte från Upsala-Ekeby, det är en tysk vas från Scheurich. Märkningen i botten står för modell (248) och höjd (38). Den finns i olika dekorer.


Fråga: Hej! Har ett fat som jag såg i U:a Ekebyboken är tillskriven Vicke Lindstand. Märkt 22 både Vickes fat o mitt som är signerat Ingrid Atterberg. Fatet är 30cm i diam o ca 6cm högt. Tacksam för svar på detta mysterium. Hälsningar Moniqa Ghookassi

Svar: Hej! Din skål har en ofullständig stämpel, det är skål nr 222, 7x30 cm med försäljningsperiod 1947-52. Konstnär är mycket riktigt Vicke Lindstrand. Man ser ibland att UE:s föremål är felmärkta, såsom i ditt fall. Det blev fel ibland, då det var serieproduktion och arbetet skulle gå fort. Skålen tillverkades i flera färger. Fatet i UE-boken är Frukttallrik 22 med diameter 18 cm i samma serie.


Fråga: Hej! Jag undrar om det finns olika lasyrer på Vickes elefanter eller om den ena helt enkelt är en kopia? De ser lite olika ut under där den sista bildens elefant har ihåliga fötter på alla fyra medan den övre har det på två ben. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Emma von Walter

Svar: Hej! Vicke Lindstrands elefanter finns i olika glasyrer i färgerna vit, grå och svart. Elefanterna var i produktion under en lång tidsperiod, försäljningsperiod 1944-60 för den största elefanten. Normalt sett är alla ben ihåliga, men ibland hände det säkert att formarna inte hann tömmas på lera i tid, så att några ben fortfarande var fyllda. Det är troligen det som hänt vid tillverkningen av den ena av dina elefanter.


Fråga: Hej! Väldigt roligt att ni har en frågelåda och tack för att ni delar med er av er kunskap! Jag köpte en vas som är 18,5 cm i höjd och ungefär 7 cm i botten i bredd. Vet ni vem som är formgivare? Har letat på nätet utan att hitta svar. Stort tack på förhand! Med vänlig hälsning, Julia Widström

Svar: Hej! Tack för dina positiva ord om vår frågelåda! Det är vas no 488, 18x13 cm, med försäljningsperiod 1947-48 och konstnär Vicke Lindstrand. Vasen ingår i en serie med flera vaser, krus, skålar och fat som finns i olika färger.


Fråga: Undrar lite om denna vas, vem som designat den? Höjd är ca 13 cm Hanna Elfver

Svar: Hej! Det är Vas 86, 12,5x13 cm, med försäljningsperiod 1939-46. Den är omnumrerad från Vas 3201/1 med försäljningsperiod 1936-38.


Fråga: Hej. Går bet på den här förbaskade elefanten! Ser ju väldigt S:t Erik/Upsala-Ekeby aktig ut, men hittar inte den någonstans. Har för mig att jag sett den någonstans tidigare, men kommer inte ihåg var. Den är 15cm hög och 13cm lång. Kan du hjälpa till att bringa klarhet? Vänliga hälsningar, Olle Berg

Svar: Hej! Elefanten är mycket riktigt från Upsala-Ekeby. Det är no 2139 Cigarettställ, 15x12 cm, med försäljningsperiod 1930-38, senare omnumrerat till Cigarettbägare no 7, med försäljningsperiod 1939-40. Vem som var konstnär är inte känt. Tycker det ser ut som en 7:a i märkningen på undersidan, så då är den från den senare försäljningsperioden. Cigarettstället/bägaren finns också i andra färger och färgkombinationer.


Fråga: Hittade information om UE-sällskapet och passar på att skicka en fråga. Jag har köpt porslinsfigurerna (se bifogad bild) hos Myrorna. Hade tänkt att ge bort dom till min bonusdotter som är 12 år och älskar djur. Tycker att dom påminner om UE men är inte helt säker. Vet du möjli4-61gen om dessa skönheter är tillverkade hos UE? Stort tack på förhand. Med vänlig hälsning, Madeleine Skoglund

Svar: Hästen kommer från Upsala-Ekeby, Figur no 30 Häst, 11,5 cm, försäljningsperiod 1944-53, formgivare okänd. Och den är inte gjord av porslin, utan av lergods, som all keramik tillverkad vid Upsala-Ekeby. Björnen är troligen tillverkad av Folke och Elsa Jernberg, som hade keramikverkstad i Mariestad från 1944, den kan då vara märkt ”FEJ” på undersidan.


Fråga: Hej! Jag har köpt en liten vas på loppis. Undrar om den kan vara gjord av Mari Simmulson, Upsala Ekeby. Se bifogade bilder. Vore så tacksam för hjälp med detta! Vänliga hälsningar Marie Sandholm

Svar: Hej. Vi tror inte att vasen är tillverkad på Upsala-Ekeby, ser ut att vara en annan sorts lera än den som användes på UE, och märkningen ser inte heller ut att komma från UE. Vi tror inte heller det är Mari Simmulsons signatur, den brukar se annorlunda ut.


Fråga: Vem har gjort denna skål och när?

Svar: Hej! Det är: Nr 1620B Skål, 10,5x26,5 cm, försäljningsperiod 1923-30, med dekor Kvist, konstnär okänt.


Fråga: Hej. Vas nummer 11 ser det ut som. Mått 31x14 och 9 cm i botten. Vem har gjort den och när?

Svar: Hej! Jag tycker det ser ut som: No 77 Vas, 30,5x13 cm, försäljningsperiod 1930-38, omnumrerad till Vas 167, 30x17 cm, försäljningsperiod 1939-44, konstnär Einar Luterkort men det är svårt att se på den pyttelilla bilden, kan inte se märkningen.


Fråga: Hej, vore tacksam att få veta något om denna vas. Det står Ekeby 112 K.A. i botten. Vänligen Ingela Wiman

Det är vas no 112, 20,5x15 cm, försäljningsperiod 1930-38. Den omnumrerades sedan till no 76 med försäljningsperiod 1939-44. Konstnär okänd. K.A. står för den målade dekoren, som också finns på andra föremål. Vasen finns även i andra dekorer och i andra färger utan målad dekor.


Fråga: Två frågor om samma föremål, i olika färger
1: Hej. Jag har denna elefant hemma. Har sökt lite och hittar inte någon som liknar denna sort. Kan ni berätta mer om vem som gjort den och ungefär vilket år? Mvh Lena Berggren

2: Hej! Ärvde denna elefant av min mormor! Vore jätteroligt att höra lite fakta om den! Vänliga hälsningar Cecilia Bergfeldt

Svar: Det är no 3300 Figur, elefant, 16x20,5 cm, med försäljningsperiod 1937-38, omnumrerad till Figur 6, Elefant, 16x20,5 cm, med försäljningsperiod 1939-45, konstnär Anna-Lisa Thomson. Den finns i många olika färger.


Fråga: Hej! Intresserad av att få veta allt om detta föremål. Märkt Ekeby 2778. Hur gammal kan denna vara? Märkt Endast Ekeby. Ritad? Mvh Ulla-Britt Söderström

Svar: Hej, första bilden visar krus nr 2778, 18,5x10 cm, med försäljningsperiod 1937-38. Kruset omnumrerades sedan till krus nr 10 med försäljningsperiod 1939-40. Konstnär är Harald Östergren. Kruset tillverkades både enfärgat i olika färger och med annan dekor.

På andra bilden ses ett krus i serien Tersig, som är en förkortning av Terra Sigillata. Tekniken användes för framställning av lergods under romartiden och togs upp av Upsala-Ekeby 1941. I stället för glasyr överdras godset av mikroskopiskt finfördelad lera, och efter bränning bildas en mycket hård och motståndskraftig yta. UE använde tekniken för framställning av hushållsföremål och små turistsouvenirer. De senare målades ofta med blomdekor och ortsnamn av den turistförening som köpte in dem. Konstnär och försäljningsperiod är okänt. Den senaste prislista jag har sett är från 1951.


Fråga: Hej! Jag har en liten vas som jag skulle vilja få hjälp att ta reda på mer om. Den är 120mm hög och diametern är 110mm. Tack på förhand! /Hampus Persson

Svar: Hej! Hej, det är vas 123, 12x11 cm, försäljningsperiod 1930-32. Konstnär okänd. Fred är namnet på den mörkgröna glasyren.